< Back

Zprávy z činnosti Zastoupení: ZÁŘÍ 2024

4. 10. 2024

novy navrh bez mapy 1

Zastoupení během ZÁŘÍ 2024 navštívilo a reportovalo celkem 14 tematických konferencí/akcí v Bruselu. Do šesti z nich se zapojilo také organizačně:

 

  • 6. září: Nastupující český velvyslanec ve Francii navštívil Brno

V pátek 6. září jsme měli možnost se setkat s nastupujícím českým velvyslancem ve Francii, panem Jaroslavem Kurfürstem. Ten poslední dva roky řídí evropskou sekci Ministerstva zahraničních věcí České republiky, ve Francii pak v polovině září vystřídal Michala Fleischmanna. Ještě před svým odjezdem stihnul krátkou zastávku v Brně, kde se společně s naší paní ředitelkou Eliškou Buzkovou zúčastnil jednání v Moravské zemské knihovně, prohlédnul si sbírku Milana Kundery, navštívil Jihomoravské inovační centrum JIC a vyrazil za zástupci Střední školy Charbulova. Nechybělo ani setkání s hejtmanem Jihomoravského kraje, Janem Grolichem.

 

  • 10. září: Setkání s kandidátem na eurokomisaře Jozefem Síkelou

V úterý 10. září se v prostorách Pražského domu v Bruselu uskutečnilo setkání kandidáta na eurokomisaře za Českou republiku Jozefa Síkely se členy Evropského parlamentu, zástupci krajů ČR a zaměstnanci EU institucí. Významné hosty v Pražském domě přivítal náměstek hejtmana pro Jihomoravský kraj Jan Zámečník a předseda Výboru pro energetiku Zastupitelstva hlavního města Prahy Jan Chabr. Hosté měli příležitost ochutnat zajímavé odrůdy vín z jižní Moravy, které poskytlo Zastoupení Jihomoravského kraje. Setkání se uskutečnilo ve spolupráci Zastoupení Jihomoravského kraje při EU, Zastoupení hl. m. Prahy v Bruselu, Evropské kanceláře Plzeňského kraje v Bruselu a Stálého zastoupení ČR při EU.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen představila nové kolegium v úterý 17. září. Jozefu Síkelovi bylo předsedkyní Evropské komise navrženo portfolio pro mezinárodní partnerství a Global Gateway. Český eurokomisař v rámci portfolia bude mít na starosti rozvojovou spolupráci a obchodní vztahy s Indií a zeměmi Afriky, Jižní Ameriky nebo Karibiku.

 

  • 13. září: Setkání k tématu budoucnosti kohezní politiky

13. září jsme se zúčastnili setkání k tématu budoucnosti kohezní politiky. Stěžejním tématem setkání byla organizace setkání s nově zvolenými poslanci Evropského parlamentu o budoucnosti kohezní politiky, které se uskuteční 2. října a finalizace pozičního dokumentu a zvacího dopisu.

 

  • 14. září: MUNI ALUMNI REUNION

14. září proběhl v kampusu VUB druhý ročník setkání absolventů Masarykovy univerzity v centru Evropské unie. Akci zahájil rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš, který krátce odprezentoval dosažené úspěchy za uplynulý rok. Prezentaci následoval projev ruského historika Andreje Borisoviče Zubovova. Formální část večera zakončilo krátké vystoupení klasické hudby. Absolventi se během neformálního večírku mohli setkat se zástupci vedení univerzity, zavzpomínat na svá studia, potkat staré i nové přátelé a dozvědět se více o současném dění na univerzitě. Zastoupení Jihomoravského kraje pro tuto příležitost připravilo ochutnávku vín z jižní Moravy a zároveň se podílelo na organizační složce setkání.

 

  • 16. září: Setkání na Zastoupení JMK se Zdeňkou Podlipskou, Radimem Schubertem, Pavlem Kobližným, Pavlem Zelenkou a Vendulkou Hýblovou

V pondělí 16. září se uskutečnila v prostorách Zastoupení schůzka mezi Zdeňkou Podlipskou z projektu Archimedes, Radimem Schubertem, vedoucím oddělení Koncepce a kultury města Olomouc, Pavlem Kobližkou, zástupcem velvyslance při Belgickém království a Pavlem Zelenkou a Vendulkou Hýblovou z CEBRE. Cílem schůzky bylo představení projektu Archimedes a získání zpětné vazby od Pavla Kobližného a CEBRE. Ve stejný den následovala také schůzka se zástupci Českého centra v Bruselu. Projekt Archimedes byl později představen také zástupkyním z CZELO, kde paní Zdeňka Podlipská diskutovala například o možnosti zapojení projektu do iniciativy Nový evropský Bauhaus.

 

  • 17. září: EU Design Day 2024

V úterý 17. září se uskutečnil již dvanáctý ročník EU Design Day, tentokrát na téma Od občanů k občanům – sdílená místa v komunitních prostorech. V prostorách Zastoupení evropského regionu Tyrolsko – Jižní Tyrolsko – Trentino se tak sešli klíčoví aktéři z oblasti designu a kreativních průmyslů, aby se setkali se známými i novými tvářemi a zároveň se inspirovali jejich iniciativami a projekty.
Stěžejní část programu byla rozdělena do tří tematických panelů, zaměřených na: společenské výzvy, zelenou transformaci a digitální transformaci. V rámci letošního ročníku se představili také řečníci z České republiky. Tomáš Kozelský, Sarah Mito a David Severa vedli prezentaci na téma Revolucionalizace třetích prostorů: inovativní přístupy Kreativního centra KUMST k revitalizaci kreativního průmyslu a konceptu „adaptive reuse“. Zdenka Podlipská z Eduvision představila projekt venkovních učeben Archimedes, který propojuje digitální technologie s venkovními učebními prostory a podporuje inovativní vzdělávání. Po panelových prezentacích se uskutečnili tři tematické workshopy, které přinesli řadu cenných podnětů k udržitelnému rozvoji komunitních prostorů a jejich přizpůsobení současným potřebám.

 

  • 17. září: Evropský týden regionů a měst (EWRC): info setkání

V úterý 17. září uspořádal Evropský výbor regionů informační schůzku před nadcházejícím EWRC, největší akcí pro města a regiony, která se pravidelně koná v Bruselu. Hlavním cílem bylo poskytnout velmi podrobné informace o EWRC a informovat organizátory a koordinátory o důležitých záležitostech při pořádání různých akcí. Přednášející představili hlavní připomínky, termíny a organizační aspekty akce, stejně jako nutnost reportingu po skončení akce.

 

  • 18.-19. září: Konference Evropský výzkumný prostor: Podpora větší integrace, zvyšování konkurenceschopnosti

Ve dnech 18.-.19. září se uskutečnila konference projektu Evropského výzkumného prostoru pod záštitou Evropské komise, DG pro výzkum a inovace. Konference byla zaměřena na podporu větší integrace a zvyšování konkurenceschopnosti. Největší důraz byl kladen na možnostech zavedení 5. svobody EU, kolem níž se vedla plodná diskuze. Konference se účastnilo spoustu řečníků a významných osobností z růžných států EU. Podle valné většiny řečníků by se měla EU v této oblasti zaměřit na konkurenceschopnou udržitelnost.

 

  • 23. září: Svatováclavské slavnosti

V pondělí 23. září 2024 se v prostorách rezidence velvyslankyně a stálé představitelky ČR při EU, Edity Hrdé, uskutečnily Svatováclavské slavnosti, které ve spolupráci s paní velvyslankyní uspořádalo Stálé zastoupení ČR při EU a Ministerstvem zemědělství ČR, v čele s Markem Výborným, ministrem zemědělství ČR. Spolupořadatelem akce bylo také Zastoupení Jihomoravského kraje při EU a Český svaz pivovarů a sladoven. Akce, která přivítala zhruba 200 hostů, zejména z řad diplomatických sborů, europoslanců a nejvýznamnějších expertů z evropských institucí, organizací a úřadů, byla doprovázena ochutnávkou výběrových jihomoravských vín. Someliéři z Vinařského fondu si připravili výběr červeného, bílého, růžového a oranžového vína z Mikulovské (Davinus, Víno Mikulov, Vinařství Pavlov, Hana Mádlová), Velkopavlovické (Stanislav Konečný, Vinařství Svoboda, Vinařství Válka) a Slovácké podoblasti (Vinařství Maláník, Zámecké vinařství Bzenec) a zároveň byli nápomocni během celého večera k případným dotazům ohledně vín. Hosté měli možnost ochutnat i výběr šumivých vín z Jižní Moravy. Jejich prezentace byla doprovázena sabráží. Nechybělo ani tradiční české pivo značky Pilsner Urquell. O celovečerní catering se postaral šéfkuchař Jaroslav Sapík se svým týmem. Celý večer doprovázela živá hudba jihomoravské cimbálové kapely Grajcar.

 

  • 20. září: Setkání ESRA Core Group

V pátek 20. září se konalo teprve druhé setkání nové Evropské polovodičové aliance v Bruselu. Jeho hlavním cílem bylo informovat členy o novinkách a správě ESRA, o jejich následujících plánech a aktivitách. Přítomní členové se shodli na tom, že je potřeba dělat lobbing u zajímavých lidí ze struktur EU a snažit se je zvát na naše pravidelná setkání.

 

  • 20 září a 25. září: Informační setkání Kohezní aliance

V pátek 20. září proběhla také informační schůzka Kohezní aliance k debatě „Exchange of views on the future of cohesion policy”, která se uskuteční 2. října v Evropském parlamentu. Na schůzce se probíral program debaty a diskutovalo se o pozvaných politicích včetně europoslanců z příslušných výborů. Další informační setkání proběhlo ve středu 25. září a zaměřilo se na novinky v programu včetně aktualizovaného seznamu politiků z regionů a Evropského parlamentu, kteří potvrdili svou účast na akci.

 

  • 25. září: EDU café: vzdělávání k udržitelnosti

Ve středu 25. září se uskutečnilo další ze série EDU café, tentokrát na téma vzdělávání k udržitelnosti. O tématu promluvili Petra Koppová, pedagožka a metodička enviromentální výuky z organizace Lipka, Miloslav Kolenatý, odborník na vzdělávání k udržitelnosti z Fakulty životního prostředí Univerzity Jana Evangelisty Purkyně, a Elke Vanwildemeersch, politická poradkyně pro implementaci vzdělávání pro udržitelný rozvoj z vlámského Ministerstva životního prostředí. Moderátorem debaty byl Tomáš Polák, PR expert z Evropského parlamentu. Diskuse se zaměřila na budoucnost environmentálního vzdělávání, nové didaktické přístupy k výuce o změně klimatu a udržitelnosti, ale i na tradiční metody. Řečníci také zdůraznili prostor pro inovace v této oblasti a představili konkrétní příklady z praxe. Po debatě měli účastníci příležitost zapojit se do diskuse, pokládat otázky a pokračovat v rozhovorech z sklenky vína, které Zastoupení Jihomoravského kraje připravilo.

 

  • 27. září: Informační setkání kohezní aliance

V pátek 27. září proběhla další informační schůzka k debatě Exchange of views on the future of cohesion policy. Během setkání se projednala finální verze programu a forma position paperu. Schůzky se zúčastnili zástupci několika regionů, včetně Hesenska, Velkopolského vojvodství, Galicie a dalších.

 

  • 30. září: Webinář „Jak widening usnadňuje spolupráci a posiluje kapacitu“

V pondělí 30. září jsme se zúčastnili webináře, zaměřeného na polské projektové manažery. Perspektivu Jihomoravského kraje v sektoru výzkumu a inovací představila Vendula Nováčková, vedoucí kanceláře Zastoupení JMK při EU v Bruselu. Byl představen unikátní inovační ekosystém Jižní Moravy, v rámci kterého se firmy i další subjekty specializují mj. i na téma čipů a polovodičů. Právě Jihomoravský kraj bývá často označován jako Silicon Valley střední Evropy. Zástupkyně kraje hovořila také o úspěších Masarykovy univerzity v Brně při realizaci projektů v rámci "widening" a celého programu Horizont Evropa, který se díky meziuniverzitní spolupráci promítá do úspěchů dalších univerzit v regionu.