< Back

Známe vítěze Evropského stromu roku 2022!

24. 3. 2022

DSC 4984

V prostorách Stálého zastoupení České republiky při EU se v úterý 22. března uskutečnilo slavnostní vyhlášení již 12. ročníku soutěže Evropský strom roku. Tento rok se události účastnilo celkem 16 zemí. Událost umožnila setkání jak s fanoušky a příznivci stromů, tak s bruselskými zemědělskými a lesnickými komunitami a tvůrci politik. Vyhlášení se zúčastnil také předseda výboru pro meziregionální vztahy Petr Springinsfeld, který předával jednu z cen, a Lukáš Vavrčík, zahraniční referent na odboru vnějších vztahů Krajského úřadu Jihomoravského kraje. Během večera mohli hosté také ochutnat jihomoravská vína, tentokrát od studentů vinohradnictví a vinařství Mendelovy univerzity. 

Vítězem letošního ročníku se stal polský Dub Dunin. Nese jméno významného běloruského básníka Vincenta Dunina Marcinkiewicze. Dub roste na okraji Bělověžského pralesa, jednoho z nejznámějších nížinných lesů nejen v Polsku, ale v celé Evropě. Obzvláště jej respektují a obdivují místní lidé i turisté navštěvující tuto polskou oblast. Ochránce pralesa je přibližně 400 let starý a pro jeho vítězství hlasovalo celkem 179 317 Evropanů. Druhé místo obsadil dub ze Španělska a třetí příčku získal portugalský velký korkový dub. Příběhy všech finalistů jsou k dispozici na webových stránkách ankety.

Smyslem Evropského stromu roku je poukázat na význam starých stromů v přírodním a kulturním dědictví, které si zaslouží naši péči a ochranu. Na rozdíl od jiných soutěží se Evropský strom roku nezaměřuje na krásu, velikost nebo věk, ale spíše na příběh stromu a jeho spojení s lidmi.


Soutěž Evropský strom roku vznikla v roce 2011. Inspirovala se oblíbenou soutěží Strom roku, kterou v České republice již řadu let pořádá Nadace partnerství. Evropské kolo představuje finále složené z vítězů národních kol. Strom roku 2023 se právě hledá a lidé mohou své favority nominovat do 22. dubna skrze online formulář.


 Na výběr fotografií ze slavnostního večera se můžete podívat v naší galerii.