< Back

Venkovní výstava balónů z brněnské hvězdárny (Terralóna, Lunalón)

21. 9. 2022

307936515 3343803152521069 8359968237935194045 n

V úterý 20. září proběhla večerní recepce u příležitosti odhalení velkorozměrných nafukovacích balónů Terralóna a Lunalón (planeta Země a Měsíc), které do Bruselu zapůjčila Hvězdárna a planetárium Brno. Lóny byly vystaveny v Královské belgické Observatoři v Bruselu až do 25. září v rámci každoročních Otevřených dnů.

Samotná večerní recepce byla zahájena písní “Fly Me to the Moon” a doprovázena proslovem ředitele Královské Observatoře Ronaldem Van der Lindenem, také proslovem Lucie Fojtové z brněnské Hvězdárny a zakončena slovem Venduly Nováčkové ze Zastoupení Jihomoravského kraje při EU. Skrze video zdravici všechny hosty pozdravil také pan radní Jihomoravského kraje pro oblasti vědy, výzkumu, inovací a IT, Jiří Hlavenka. Expozice je doplněna doprovodnými edukačními tabulemi popisujícími vesmírná tělesa a také Jihomoravský kraj jakožto hlavního tahouna vesmírného průmyslu v České republice i Evropě. Recepce byla doprovázena ochutnávkou vybraných jihomoravských vín.

Souběžně s nafukovacími balóny odstartovala v Observatoire Royal de Belgique také mezinárodní putovní výstava „Já chci být člověk“: Zpráva Arnošta Lustiga hvězdám a nejen jim. Tato výstava Nadačního fondu Arnošta Lustiga představí „českou vizitku“ humanismu a univerzálních hodnot zakotvených v myšlenkovém odkazu spisovatele a svědka holocaustu Arnošta Lustiga ve spolupráci se Zastoupením Jihomoravského kraje při EU, Českou školou bez hranic v Bruselu, Českým literárním centrem a Hvězdárnou v Brně.

Vernisáž výstavy se uskutečnila za přítomnosti spoluzakladatelky Nadačního fondu Arnošta Lustiga, Evy Lustigové, stálé představitelky ČR při EU Edity Hrdé, pana velvyslance v Bruselu Pavla Kluckého či astrofyzičky Lenky Zychové. Vernisáž byla doplněna také autorskou četbou Aleny Mornštajnové a sklenkou moravského vína. O občerstvení se postarala Střední škola Charbulova, Brno. Na výstavu se můžete přijít podívat až do 20. listopadu.

Fotografie balónů i vernisáže výstavy najdete v naší galerii ZDE.