< Back

Science Café na téma taktického urbanismu mělo úspěch

10. 6. 2024

447429194 455020943779234 6653175298202387724 n

V úterý 4. června jsme v prostorách kulturního centra Pilar v Bruselu společně s Českým centrem Brusel, Českou styčnou kanceláří pro vzdělávání a výzkum (CZELO) a Pražským domem v Bruselu uspořádali letošní druhé setkání Science Café s tématem taktického urbanismu.

Hostkami večera byly Marie Joja, zakladatelka studia Archipop a vyučující na Fakultě architektury VUT v Brně a Kristina Ullmannová, vedoucí kanceláře Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy. Moderace se tentokrát zhostila architektka Lieve De Cock

Klíčovými aspekty taktického urbanismu jsou zejména dočasnost, nízké náklady a zapojení občanů. Snaží se zpřístupnit městské prostředí všem potenciálním uživatelům a vytvořit prostor, který je funkční, inkluzivní a reflektuje potřeby komunity. V rámci diskuze byly posluchačům představeny také konkrétní příklady aplikace taktického urbanismu v Praze a Brně vedoucí ke zlepšení veřejného prostoru. V rámci debaty s diváky byla otevřena i otázka rozšíření podobných projektů mimo velká města.

Po skončení programu následovalo neformální posezení v prostorách centra, kde jsme pro účastníky debaty i diváky připravili drobné občerstvení. 

Fotoreport z akce naleznete v naší galerii ZDE