< Back

Svatováclavské slavnosti v Bruselu

30. 9. 2024

Obrazek WhatsApp 2024 09 24 v 00.31.27 3fdfcf3c

V pondělí 23. září se v prostorách rezidence velvyslankyně a stálé představitelky České republiky při Evropské unii, Edity Hrdé, uskutečnily Svatováclavské slavnosti. Akci uspořádalo Stálé zastoupení ČR při EU společně s Ministerstvem zemědělství ČR, v čele s Markem Výborným, ministrem zemědělství ČR. Akce proběhla ve spolupráci se Zastoupením Jihomoravského kraje při EU a Českým svazem pivovarů a sladoven.

Akce, která přivítala zhruba 200 hostů, zejména z řad diplomatických sborů, europoslanců a nejvýznamnějších expertů z evropských institucí, organizací a úřadů, byla doprovázena ochutnávkou výběrových jihomoravských vín. Someliéři z Vinařského fondu si připravili výběr červeného, bílého, růžového a oranžového vína z Mikulovské (Davinus, Víno Mikulov, Vinařství Pavlov, Hana Mádlová), Velkopavlovické (Stanislav Konečný, Vinařství Svoboda, Vinařství Válka) a Slovácké podoblasti (Vinařství Maláník, Zámecké vinařství Bzenec) a zároveň byli nápomocni během celého večera k případným dotazům ohledně vín.

Hosté měli možnost ochutnat i výběr šumivých vín z Jižní Moravy. Jejich prezentace byla doprovázena sabráží. Nechybělo ani tradiční české pivo značky Pilsner Urquell. O celovečerní catering se postaral šéfkuchař Jaroslav Sapík se svým týmem. Celý večer doprovázela živá hudba jihomoravské cimbálové kapely Grajcar.