< Back

Navštivte výstavu G. J. Mendela v Bruselu a poznejte příběh zakladatele genetiky

5. 7. 2022

WhatsApp Image 2022 07 05 at 12.45.06

V souvislosti se zahájením předsednictví ČR v Radě EU byla v pondělí 4. července zahájena výstava připomínající zakladatele genetiky G. J. Mendela. Od narození jednoho z nejslavnějších vědců historie brzy uplyne přesně 200 let. Výstava připomíná moravskou metropoli jako centrum vědy, výzkumu a inovací. Mendelův život je v rámci výstavy představen zábavnou formou díky komiksu držitelky ceny Magnesia Litera Lucie Seifertové.

Jaroslav Zajíček, zástupce stálého představitele ČR při EU, který zahájil slavnostní vernisáž, uvedl:

„Z objevů vizionáře, jakým byl Gregor Johann Mendel dodnes těží nejen medicína, ale i botanika nebo kriminologie. Dnešní svět někdy vytváří dojem, že mu vládnou pouze moderní technologie. Bez Mendelových zákonů dědičnosti by ale bylo těžké si jeho fungování představit, natož pochopit.“

Na zahájení promluvil také děkan Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity, Jiří Schneider a také Vendula Nováčková, ředitelka našeho Zastoupení.

Výstava prezentuje město Brno jako kolébku genetiky, sídlo inovativního vědeckého poznání, jako místo s kreativním přístupem k vědeckým tématům a univerzitní město s vědecko-výzkumnými kapacitami a inovativními firmami.  Mendel se narodil 20. července před 200 lety. Přesně ve stejný den začne v Brně velká mezinárodní konference za účasti tří nobelistů.

Výstava se nachází v centru Bruselu na Place Jean Rey a bude zde k vidění celý měsíc, až do 4. srpna. Na jejím pořádání se podílí Zastoupení JMK při EU společně s Mendelovou univerzitou v Brně, Českou styčnou kanceláří pro vědu a výzkum CZELO, Stálým zastoupením ČR při EU a městem Brnem.

Fotografie ze zahájení výstavy najdete v naší galerii ZDE.