< Back

EVROPSKÝ STROM ROKU 2019: PODPOŘME LÍPU Z JIŽNÍ MORAVY!

8. 2. 2019

12 47

Již 100 let se ve Velkých Opatovicích na Blanensku nachází skutečný klenot: Lípa svobody vysazená při vzniku Československa. Strom, který se stal pro místní symbolem nezdolnosti našeho národa, nyní reprezentuje Českou republiku v prestižní soutěži Evropský Strom roku.

„Zádvorská lepa“, jak se jí v místním nářečí přezdívá, je posledním Stromem svobody z roku 1918, který se ve Velkých Opatovicích zachoval z původních šestnácti lip vysazených při vzniku Československa. Už 100 let tak připomíná vznik samostatného státu a ukončení první světové války.

Lípu vysadil před svým domem po šťastném návratu z války, jako symbol svobody, místní písmák a pacifista Jan Pospíšil. Na konci druhé světové války pak kolem stromu prošla ustupující německá armáda. Marš kolem lípy následně provedla i Rudá armáda, v blízkosti stromu také vojáci odpočívali. U jeho kmenu si pak hrávaly generace dětí ze Zádvoří a dodnes je pro místní obyvatele místem setkávání a pořádání mnohých kulturních akcí. K této dámě v letech navíc přibylo na podzim dalších patnáct nových Lip svobody, které nahradí původní vykácené stromy.

Zádvorská lepa se stala vítězkou celonárodní ankety Strom roku 2018, pořádané Nadací partnerství, a v konkurenci dalších 14 evropských států nyní hájí barvy České republiky v mezinárodním kole ankety Evropský strom roku 2019.

UŽ STO LET BOJUJE STEJNĚ NEZDOLNĚ, JAKO NAŠE REPUBLIKA, POMOZME JÍ BOJOVAT I V EVROPĚ!

PODPOŘME ČESKÝ NÁRODNÍ STROM!

Hlasovat pro Lípu svobody v soutěži Evropský strom roku 2019 je možné od 1. do 28. února 2019 na stránkách www.evropskystromroku.cz/zadvorskalepa.

Záštitu hlasování propůjčil hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek.

Na fotografie se můžete podívat v naší galerii.